Nuffnang

Tuesday, September 18, 2012

Cuba: Pati Delima Gulsan + Madu + Olive Oil

As salam.

Update ringkas.

Apa yang saye tahu, saye ingin kongsi kan dengan semua. Cukup saye cerita untuk kebaikan bersama.

Amalkan mengambil tiga jenis makanan/manisan ini selepas bangun tidur.

1. Pati Buah Delima - Saye beli brand Gulsan. Produk ini dari Timur Tengah. Khasiatnya? Korang boleh google yer. Ini contoh gambarnya. Harga tak mahal. Kalau botol kecil ini boleh dapat dalam harga RM15. Caranya, minum 1 sudu besar. Rasanya? Masam. Tapi saye suka :)

Google



2. Minyak Zaitun / Olive Oil - Saye beli dari rangkaian produk Timur Tengah. Korang boleh cari di kedai-kedai Arab. Tak ingat saye punya brand apa. Nanti saye update yer. Harga saye beli RM75.
Caranya, kena minum 1 sudu besar. Rasa? Pastilah tak sedap. Tapi banyak khasiatnya. Owh ya, kalau tak boleh makan 1 sudu tu, korang buat dressing di salad. Jangan goreng ayam plak yer. Cukup sekadar dressing :)


3. Madu - Ini juga saye dapatkan dari rangkaian produk Timur Tengah. Sama juga kena minum 1 sudu besar. Rasa? Haruslah manisss. Jadi standby siap2 air masak 1 gelas yer :)


Produk-produk ini insyallah membantu kita menyucikan 'diri kita'. Ia makanan-makanan sunnah. Ingat. Kita adalah apa yang kita makan.

Cara pengambilan, minum seawal pagi. Selepas 2 jam, baru boleh makan macam biasa. Ia digalakkan begitu.


Khasiatnya? Banyak. Salah satu melawaskan kita dan juga untuk kesuburan dan ketahanan badan. Orang yang belum mempunyai zuriat atau telahpun mempunyai zuriat boleh amalkan seperti yang saye mentioned di atas. Both kena minum yer. Walaupun bukan untuk dapatkan anak, tapi ia bagus untuk badan kita.

Owh ya, buah delima pun bagus tau makan :)


Itu saja dulu.

Reen

8 comments:

~LeeyanaRadhi~ said...

semoga dikurniakan kesihatan yang baik =)

TQ for sharing ^_^

Melissa said...

Thank you for sharing this. Baru nak start amalkan madu everyday but asyik lupa je haha.

Reen Tart Nenas said...

leeyana: terima kasih :)

melissa: welcome :) saye pun ada skip juga kadang2 :)

FatinNadiah said...

tq for sharing..
nanti nak beli pati delima tu. :)
tapi madu the best.
sekarang.. kalau tak minum madu sebelum tidur tak boleh nak lelap mata.
but, madu panaskan badan.. bagus untuk plan nak pregnant. cahiyok2.. insyaAllah. amin.. :)

Reen Tart Nenas said...

Fatin Nadiah: welcome. cuba la yer. mula2 masam. lama2 minum, mesti rasa nak lagi. hehehe saye kdg2 ada terskip madu sebab manis...

ieza said...

Saye pun mkn pati delima gak + habatus sauda... Dulu try mkn for 2 months alhamdulillah pregnant...and now still trying again...hopefully rezki kite smpai kan aminnnnn :)

FatinNadiah said...

madu campur air suam.. takde la manis sgt nnt.. madu satu sudu, air suam stgh cawan..

Reen Tart Nenas said...

ieza:ya.tgh usaha bersungguh2 nie.harap semuanya ok dan dipermudahkan segalanya.

fatin nadiah: yupp :)

Artikel lain yang best:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...