Nuffnang

Monday, July 16, 2012

Syarat fidyah jika tinggalkan puasa

Tak sabarnya tunggu Ramadhan. Saye tak pernah rasa se-excited begini :) Semoga saye dan keluarga terus sihat dan dipanjangkan usia dalam meniti Ramadhan kali ini. Tahun kedua buat kami sekeluarga berpuasa tanpa Arwah Babah. Rindu dia, tapi dia ditempat yang lebih baik. Tahun lepas suami berbuka ala kadar je sebab saye masuk hospital kan. Jadi besarlah harapan untuk cuba sempurnakan makan minumnya tahun ini. Semoga saye lebih rajin bangun sahur! 

Ini saye share artikel dari Berita Harian mengenai Syarat Fidyah jika Tinggalkan Puasa. Untuk panduan saye juga. 

Ibadah niyabah wajib disempurnakan

Fidyah berkait rapat dengan ibadah puasa di mana ada beberapa sebab dalam puasa wajib yang jika ditinggalkan akan dikenakan fidyah iaitu meninggalkan puasa kerana tua atau lanjut usia, sakit kronik berpanjangan dan tiada harapan untuk sembuh. Wanita hamil dan yang menyusukan anak terpaksa meninggalkan puasa serta menangguhkan qada puasa sehingga tiba Ramadan berikutnya.Klik sini untuk lebih lanjut.

1 comment:

Adein Kushairi said...

bagus juga reen kongsi artikel neh. ade segelintir org amek mudah@ sambil lewa je ttg ibadat puasa neh. ade yg penah sy dgr, tak perlu ganti puasa pun tp cukup dgn bayar fidyah. eh..? boleh plak mcm tuh. ikot mahzab mn pun tak tahu. ade yg tak tahu ttg fidyah pun ade. harap2 kte tak tergolong dalam kelompok itu. anyway, thanx reen..=)

Artikel lain yang best:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...