Nuffnang

Monday, February 14, 2011

Doakan Babah Cepat Sembuh

Salam dan Hye semua...

Saye di Temerloh. Keadaan Babah saye masih tidak stabil. Tekanan darah rendah, paru-paru kanan bocor dan ada jangkitan kuman di paru-paru kiri. Sehingga malam tadi, Babah bergantung kepada oksigen yang dibekalkan. Kalau Babah bernafas sendiri, Babah macam semput, bacaannya un dalam 80 - 88. Saye check dengan sepupu saye (beliau nurse), oksigen yang normal adalah 95 ke atas. Iye, saye sangat risau. Setiap kali Babah cuba bercakap, laju je air mata saye gugur. Setiap kali Babah tengok saye, saye sedih dan sayu sangat. Lebih sedih bila ramai datang melawat. Saye rasa macam Babah dah nak pergi jauh tinggalkan kami semua. Sekarang nie pernafasan Babah tiada perubahan. Dengan bantuan oksigen, bacaanya adalah antara 90 - 95. Tekanan darah pun tak normal sangat, jadi Doktor masukkan ubat untuk membanti jantung Babah mengepam darah dengan lebih lancar. Babah saye tak lalu makan. Puas dah pujuk dan paksa. Hanya boleh minum susu dan makan buah-buahan aje.

Gambar diambil pada 12 Feb 2011. Di Wad Kenanga 8, Hospital Sultan Haji Ahmad Shah Temerloh

Seawal jam 8 pagi tadi, Doktor beritahu yang mereka perlu tebuk sedikit di bahagian paru-paru sebelah kanan untuk keluarkan oksigen di dalam paru-paru Babah. Oksigen tak boleh keluar secara normal. Tapi tadi dalam jam 11 lebih, Mama saye call dan beritahu Doktor nak tebuk sekali lagi. Sehingga entri ini ditulis, urusan tebuk untuk kali kedua masih belum selesai. Saye hanya mampu doakan yang terbaik untuk Babah.
Terus terang, saye sangat sedih. Terlalu sedih. Saye sayu tengok wayar yang berselirat dekat Babah. Setia kali Nurse / Doktor datang, Babah akan fobia. Babah dah trauma dengan jarum.

Rakan-rakan bloggers, mohon untuk doakan Babah cepat sembuh. Apa pun yang terjadi, saye dan keluarga memang Redha.
My dear Hubby,
I love you so much. Thank you for your understanding.

Terkini: Tebukan kedua di aru-paru selesai dan nafas Babah kembali normal, tapi masih dengan bantuan oksigen.

15 comments:

LittleSunshine said...

Reen,
Banyak2 kan bersabar ya.Liza doakan babah Reen kembali sihat walafiat..amin

~PuRpLe BlosSom~ said...

kak reen.. sabar yee.. tabah hadapi semua nie.. ini mungkin dugaan untuk keluarga kak reen dari NYA.. semoga babah kak reen kuat untuk lawan kesakitan tu.. :) insya'allah.. semoga semuanya selamat!!

Wani said...

OMG..sorry to hear that.I know how u feel.went through the same thing a few years ago. byk2an berdoa n alwiz b by his side. Hope everything will turn outjust fine. InsyaAllah..

mummy adam said...

oh mmg sayu! semoga babah kamu cepat sembuh. doakan yang terbaik. insyaAllah..

gurlarroche said...

byk kan doa...bykkan bacaan yassin mintak dipermudahkan urusan ke atas ayah ko...mtk sape2 yg plg rapat, or ade pengaruh ke atas ayah ko utk pujuk supaya mau mkn... time ni pujukan secara saikologi amat berguna..

lom masok ape2 drugs lg kan kt wayar2 tu kan ? mtk elak la kalau boleh...

die susah tdo x ? ke die komplen sakit n mtk dokter injek ? seboleh2 nye try kurangkan injek, sbb tu sume drugs...kalo npk die letih, bg die rest ckup2... keep on berinteraksi dgn die...bg die gerak2 sket sbb lama sgt terbaring pn x brape elok...gerak2 tgn n kaki... slalunye derang ade wt fisio...

cuba elak (tau yg ni susah), dari nangis depan2 die, takot die lg rasa takot...

p/s: byk kan selawat, zikir dan doa byk2 pd Allah...

ni je aku leh share dgn ko, tau ko seorg yg kuat...b strong k...insya Allah hrp2 sumenye ok...

Lady Naza said...

moga babah ko cepat sembuh dn selamat sumenye..amiiinnnn..bertabah!!

saya cik puan syaz said...

dear reen.. kuatkan hati.. tabahkan semangat.. *hugs*

Reen Tart Nenas said...

semua: thanks a lot utk kata2 semangat itu. sehingga sekarang, nampak condition die improve sket.

wan: doktor dah masukkan ubat semua sebab badan die dah tak mampu nak pam darah ke jantung sendiri. so doktor masukkan ubat. die pun dah kena pakai oksigen. tapi setakat mlm nie, mak aku kata dah ada perubahan. cuma kena tunggu utk ct scan nanti.

fADzly (wAK) said...

Salam..Semoga keadaan abah reen akan improve dan cepat sembuh. Masih tak lupa bersembang dgn dia masa dtg beraya beberapa tahun dulu.

kirim salam kat azreem ek..

Ummi Ammar said...

semoga babah reen cepat sembuh. Amin... Sedih baca entry ni.. laju jer airmata ni kuar... Banyakkan bersabar k.

hazlynda kushairi said...

Reen, lynda baru baca kat blog Xora tadi. Salam takziah buat Reen sekeluarga. Allah lebih sayangkan Babah Reen. Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dalam golongan orang yang beriman. Babah reen ditangan yang sepatutnya. Kite sedekahkan doa utk die k.

Reen, baca surah Al-Mulk dan sedekahkan 70k Surah Al-Ikhlas.

Sabar Reen, lynda paham situasi Reen. Walaupon lynda kehilangan Nenda, Reen lebih terase bile kehilangan Babah Reen. Kuatkan semangat k.

missbutterfly said...

reen..takziah..baru baca entry Xora..sabar byk2.al fatihah utk arwah..

azlina aziz said...

Salam Reen, saya tahu kondisi Reen sekarang-sedih. Saya baru dapat tau dari blog Xora mengenai berita sedih ini.

Ya, saya turut merasakannya apatah lagi mengenang arwah ayah. Ayah yang banyak berjasa pada kita.

Iya, saya menangis saat menulis komen ini. Apa yang boleh, saya doakan Reen kuatkan semangat. Takziah buat Reen sekeluarga. Redhalah dengan pemergiannya, Tuhan lebih sayangkan nya.

Saya tau, susah untuk mengawal sedih. Even dulu pun, berbulan2 saya cuba mengubati kesedihan saya ini. Tak apa Reen, take your time.

Al-Fatihah untuk arwah. Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan hamba2-NYA yang beriman. Aminnn...

suriadzul said...

salam..hi reen!!!!
kita br je bace post xora!!!
kita ucapakan takziah utk reen & famly..semoga arwah ditetapkan dlm golongan yg beramal..amin....
sabar, n doa bnyk2 utk kesejahteraan arwah yer!!!!huge n kiss 4 u reen...

Reen Tart Nenas said...

wak: thanks. sehingga komen ko di baca, babah aku dah xde dah :(

Ummi Ammar: thanks. *hugs.

missbutterfly: thanks a lot

azlina aziz: thanks a lot. saye tahu susah, tapi saye akan cuba. alhamdulillah, saye redha...

suriadzul: thanks a lot.

Artikel lain yang best:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...