Nuffnang

Thursday, January 19, 2012

Honeymoon - Germany

As salam Semua, 

Walaupun keseorangan di hotel ni, tetap malas nak update blog. Entah apa la sindrom melanda. Owh ya, anyway, Yes I am! Saye di Jerman kini. Tujuan? Sudah tentu bercuti!!! Sebenarnya peluang tiba-tiba datang. Berusaha gigih mencari duit yang ada untuk memastikan agar saye pun dapat ikut serta :) Eih iye, my husband ada training kat sini for 5 days

Dan alhamdulillah, selepas berkira-kira, saye juga boleh menyertai en suami! Perasaan? Of course la excited. Disebabkan dalam masa 5 hari en suami akan sibuk, so kami ambil keputusan untuk tinggal lama sket di Germany. Lebih kurang 2 minggu la kami di sini. So hari yang selebihnya, kami perlu plan route trip kami sendiri dan sudah tentu DUIT SENDIRI juga :) alang-alang dah datang kan, harus la jenjalan! 


Masa saye tukar duit harga euro adalah 4.06 untuk RM1. Nangesss! Walaupun mahal, tapi kalau kita pandai bajet mana yang perlu, insyallah, boleh jer nak travel Europe. Tapi disebabkan bajet ciput (tak sempat kumpul duit), kami hanya jalan2 Germany sahaja. Now, husband still busy, so insyallah Sabtu nie baru start berjalan-jalan. 

Jadi 5 hari kami di Baden-Baden yang terletak di Baden-Wuttermberg. Of course, kami naik Malaysia Airlines dan turun di Frankfurt Airport jam 6.50 am. Owh, memang sejuk la. Dan iye, ai jakun la asap kuar kot mulut hoke. En husband of course tak heran, sebab last year pun dia pegi Amsterdam pun begitu. Tapi masa tu tak kawen lagi, so tak bleh la nak ikut :p I wish I could follow him :( 

Trip to Germany ini boleh dianggap sebagai our honeymoon la selepas setahun bersama :)

Owh ya, kat sini pengangkutannya sangat effective. Refer to website DBahn je (thanks a lot tu Puan Moose kerana memberikan info yang sangat membantu). Cuma kat sini, diaorang tak guna English. Semua bahasa Dutch sahaja. Tapi dekat Frankfurt memang ramai yang boleh berbahasa Inggeris. Cuma di Baden-Baden nie je yang susah sket. Setakat nie receptionist je yang speaking. Even taxi driver pun tak boleh cakap English, so kita la yg tourist nie kena belajar sket bahasa2 mereka. Tapi, alhamdulillah, mereka sangat membantu walaupun macam ayam dan itik bercakap. 

Ok la, layan gambar je dulu. Saye rasa summary of travelling nie, dah balik Malaysia nanti baru saye update hoke. 

Kite layan pix dekat Frankfurt dulu. Tak banyak sangat sebab kami rushing juga nak kejar train 1.50 petang untuk ke Baden-Baden. 


tersilap pit-stop. tapi ai suke jer :)

Main Station Frankfurt

Hermmm kenapa semua gambar yg diupload nie problem nie. adoiii.

ok la, nanti sambung.

Bye!




*Sedikit bosan sebab derang nyer TV seme bahasa  deutsch (pembetulan - Thanks Puan Moose!). Even movies di panggung wayang mereka pun dah di translate sesiap ke bahasa mereka. "Bahasa Jiwa Bangsa"


14 comments:

mummy adam said...

arghhh seronoksss okeh! pakai euro kan sana?

Reen Tart Nenas said...

kembar: tu la babe. euro hoke. luchy me coz aku tukar dpt murah 4.06. tp tu pun kira mahal la hoiii pada aku. hehehe

Putri Qaseh said...

Reen..Syiokknye..Happy Honeymoon..My friend honeymoon kt UK for 2 weeks balik2 terus lekat tau, after 1 year plus kahwin..semoga kamu pun ye :)
Tapi gile mahal la RM1 = RM4.06..

Moose said...

babe, bkn dutch tp deutsch. dutch tu utk the Netherlands. hiks. have fun there!

Reen Tart Nenas said...

moose: alamak moose. malu aiii. ekekkee ingatkan sama. hehehe

putriqaseh: hehehe insyallah :) tp penat g jenjalan, so xde 'honeymoon' sgt pun. hahaha

♥ balkidz_hunny ♥ said...

Reen, apesal ko dah chubby sket nie? *ehemm* ;p
update cepat pasal jemen!

fika79 said...

i baru jumpa u punya blog, i dok karlsruhe tau..so near to baden2..klu tahu u dtg sini, blh bawak look around!

fADzly (Wak Palik) said...

wah, untungnya dapat honeymoon ke sana..best..best.. :)

Reen Tart Nenas said...

balkidz: bukan chubby sket, tp gemokkk

fika: la yer ke? rugi rugi xtau awal2

wak: mmg best

mrs irmidrza to be said...

bestnyer...enjoy..

btw miza b2b 2012 dtg bw here cari ilham for my wedd prep...jom tukar link dear..

folo u dear...folo me back ya..

http://lildrwalimah.blogspot.com/

fyna said...

bestnyeee! nanti ajak fyna sekali ye heheh

Hazz Nieza said...

seronoknyaaaaa.. klu free share more pics lg yok. hehe.. congrats on ur honeymoon! ;D

Dulu Gadis, Kini Mama said...

reen! comellnyer dpt pg german!
macam mr and mrs globe trot!
u lah yg kenalkan i pasal dorang.
sampai skrg, suka tgk blog dorang!

LittleSunshine said...

Bestnya reen prgi jerman :)

Artikel lain yang best:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...