Nuffnang

Thursday, March 29, 2012

Anak Sulung Hatinya Kuat


Terbaca artikel ini dari iluvislam.com 

Setuju dengan apa yang ditulis. Saye setuju bahawa masa anak sulung dulu, mak ayah baru nak membina hidup. Baru kahwin, terus dapat anak. Masa tu tengah sibuk memikirkan bagaimana mahu cari duit lebih. Bagaimana mahu menyediakan rumah untuk isteri dan anak-anak nanti. Jadi semuanya kena ikat perut. Dan anak sulung itu lahir. Anak sulung itu kuat kerana perlu merasa susah mak dan ayah. Alhamdulillah, hati saye tidak pernah terdetik, eih kenapa mama lebihkan dia, kena babah bagi dia semua. Alhamdulillah, mama dan babah tidak membezakan kami semua. Sama rata. 


Susah jadi anak sulung. Tanggungjawab besar. Saye harus berjaya, untuk memberi sumber inspirasi buat adik-adik saye. Istilah berjaya untuk saye, selepas SPM, saye tahu apa hala tuju saye. Saye dapat sambung belajar hingga ke Universiti. Alhamdulillah berjaya mendapat pekerjaan. Sedikit pun tidak membebankan mama dan babah. Sedikit pun tidak terdetik mahu meminta-minta. 

Buat anak-anak sulung, jangan izinkan perasaan cemburu itu hadir dalam diri. 
Buat ibu bapa, jangan sesekali membezakan anak-anak. Walaupun sayang anak bongsu, atau anak sulung lebih, jangan dilupakan anak yang di tengah-tengah ini. 

Artikel penuh di sini: 

Berbahagialah Wahai Anak-Anak Sulung


11 comments:

Edura Hanum said...

anak sulung memang kuat dari segi mental dan fizikal.selalu ada semangat utk buat sesuatu yang terbaik utk family

Asfiza said...

as anak sulung. :D

saya bangga sebab sy anak sulung. hehehe ;)

miszatie said...

stuju sgt anak sulung memang ht kuat n penyabara biasenye..:)

farahfatihah said...

yeayyy saya anak sulong!!!

farahfatihah said...

yeayyy saya anak sulong!!!

Reen Tart Nenas said...

ladies: agreed! anak tak sulung pun anak yang kuat juga. cuma artikel ini pemberi semangat la utk anak tertua dalam family ini. sentiasa pasti dan mesti menjadi role model kepada adik2 yang lain :)

Liyaa Mf said...

Memang bangga dengan anak2 sulung ni. Selama ni taktau apa punca dorang sangat tough & strong. Now dah tau jawapan, sebab dorang kongsi sama kesusahan mak ayah masa baru mahu develop hidup kan?

Jarang anak sulung ni manja2. Dorang sangat independant. Bila ditimpa masalah pulak, nampak dorang cenderung berfikiran positif. Hehe. Nampak camtu laa.

Btw, me the second :D

Xora said...

cam abg aku la, dia paling pandai dan paling berjaya antara kitorang. dia kata nak kasi contoh baik kat kitorang. kitorang? hahaha.. satu pun tak ikut jejak dia, tp still dia carry title "anak sulung" dgn jayanya..

boboi aku, ku harap boleh sukses dunia dan akhirat

oshinz said...

kadang-kadang, anak sulong manja dia over dari adik-adik. jadi bongsu tak best, selalu kena buli.

CikPuan Fara said...

saya anak sulung! ^^

Reen Tart Nenas said...

liyaa mf: itu la. bila baca artikel itu, saye pun baru dpt rasa concluded yg mcm tu. apa pun, anak2 lain pun kuat juga.

oshinz: bak kata dr fadilah kamsah, anak sulung nie manja, sbb tengok wanita yg mengandung anak sulung macam mana keadaannya. mesti nak manja2 dgn husband. nak beli itu, dilayankan. nak ke sana ke mari diikutkan, sbb mengandungkan anak sulung kan. hehehe

cikpuanfara: me too!!!

Artikel lain yang best:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...