Nuffnang

Thursday, March 22, 2012

Tips Travel - Makanan



As salam dan Hi

Entri pendek kali ini setelah sekian lama menyepi. Ingat entri saye yang ini? Lama nya nak sambung kan. Masa ambil gambar, memang terfikir "wah, perlu kongsi di blog ni". Tapi realiti kehidupan, sangat la malas nak mencari kabel dan transfer gambar :) Iye, dah kawen, ko akan jadi lebih pemalas nak update blog ni :p (owh, mungkin hanya jadi kat saye je). 

Setelah hampir 2 bulan baru nak kongsi Tips Travel Bajet - Bawa Makanan Sendiri. 

Untuk menjimatkan kos perjalanan (train jer dah dekat seribu RM hoke), kami membuat keputusan untuk membawa makanan sendiri. Tidak dinafikan, memang ada juga makan kat luar (makan kebab+coffee), tapi most of the time kami memang makan bekalan sendiri. Untuk saye, agak memenatkan, sebab 1 beg aje penuh makanan, dan beg itu perlu diusung ke sana ke mari (dah macam Amazing Race!). Penat juga sebab kena prepare awal-awal. Sebab kebiasannya, train kami memang awal pagi. Jadi pagi2 buta dah kena bangun. Nak menjimatkan masa, saye akan siapkan awal2 sebelum tidur. 


Apa yang perlu di bawa: 

1. Periuk Nasi Kecil - sempat kami pegi beli, sehari sebelum berlepas. Wajib ada kalau duduk more than 1 week. Kecuali memang ada duit lebihhh untuk makan. Adanya periuk nie, macam2 la boleh dimasak dan di panaskan. Periuk ini amat berjasa. Dah macam-macam jenis nasi goreng dimasak :) 

2. Makanan Dalam Tin - Sardin (sampai sekarang saye tak lalu nak makan sardin), Tuna, Produk2 Brahims / Chef Wan tu. Ada Rendang Ayam la, Daging la. Jadi beli ikut keperluan. Nak senang, sila buat jadual makan siap2. Jadi barangan dalam tin boleh agak-agak la berapa nak beli. Macam saye tak tau agak, dan tak sempat plan, jadi beli mana yang sempat. Nasib baik cukup. Siap berlebih lagi. Yang lebih tu saye bagi pada kawan saye masa di Frankfurt tu. 

3. 3 in 1 - Ini penting. Macam saye, bawa Milo, Horlicks, CoffeaMate. Bila time sejuk-sejuk tu, memang kena minum air panas. Maybe kami tak jumpa / memang takde, ingatkan ada kedai yang jual hot water, tapi takde. Jadi masa jalan-jalan kami terpaksa juga bila coffee derang. Sejukkkk hoiiii. So kena beli jugak. Coffee dalam 1 - 2 euro untuk secawan. 

4. Mushroom Soup - Beli yang paket2 tu. Lapar2 boleh makan. Macam saye 5 hari duduk di hotel sorang2, so apa lagi nak buat. Makan je la :) 

5. Beras - Hehehe kami bawa beras hoke. Beli yang peket kecik. Cukup la 3 kali masak nasi. Nasi tu kami buat makan dengan Rendang / Serunding / Buat Nasi Goreng. 

6. Ketupat Nona - wajib bawa! Ini memang penyelamat. Masa kami ke Heidelberg tu, saye rebus siap2 ketupat ni dan makan bersama rendang. Orang lain sibuk makan sandwich, tapi kami makan nie je la :) Reason? Jimat beb. Tak sanggup nak habis kat makan. Kenangan yang best la. Kata susah senang bersama. 

7. Coklat - Bawa la Kit Kat ke, gula-gula ke, energy bar ke. Masa tengah-tengah jalan, kot lapar, ada la yang boleh di munch - munch. 


Nota: Tips-tips di atas tidak digunapakai untuk orang yang memang travel berduit dan memang plan tak mahu backpacking yer :)

Ini antara apa yang kami bawa dan makan masa kat sana.

1 beg jer dah penuh makanan. Keadaan pagi sebelum berlepas :) 


Makanan pertama masa sampai sana :) 
Chips more. Makan dalam train. Bila sejuk, kite lapooo. 
sadis? tak bagi saye.
Itu Nasi + Sambal Jering Mama Saye + Sambal Ikan Bilis Saye .
Tak bawa pinggan, so makan atas penutup je hoiii. 
muka baru bangun.
breakfast at Holiday Express Baden Baden. Makanan free jgn dilepaskan. 
camtu je la deco apple tu :) 
sehari before balik, makan malam kat sini - Kebab.
saye sempat la beli buah-buahan kat sini. pasal Fresh :) 


Itu la serba sedikit. Harap dapat membantu la untuk korang-korang yang nak pegi travel on bajet trip. Saye still considered ini sebagai bajet pasal memang kami tak habis banyak untuk makanan, pasal banyak travel dengan train. Jadi kos kat situ je memang dah banyak.

Owh kat sana, serius teringin nak makan Burger hoke. Sampai Malaysia jer, terus saye pegi makan McD :)


at Baden-baden



Bye!


10 comments:

oshinz said...

travel ala-ala bujang gitu.. eh takpe makan atas alas tupperware pun doesn't matter as long as dapat travel dan kenyang!!!! sambal ikan bilis tu nampak sedap!!!!

Wani said...

aduh...sdpnye sambal jering T___T berbunyi perot T___T

Reen Tart Nenas said...

oshin: itu la. lupa nak bawa. tp kalau bawa pun dh tak muat beg hoke.

wani: sedap kan? meh sini balik sini makan :) i bagi u :)

miszatie said...

bestnyeee me n fiance love travelling a lotx!!!!!
boleh la cbe ur cara huk3

http://miszatie.blogspot.com/2012/03/my-3rd-year-anniversary.html

gurlarroche said...

Sama la...mcm tu la keadaan kitorng kt sini...smp aku kc letrik off la kt blik hotelni...telebeh pakai letrik kot...tp periuk nasik ko mmg besar....tabik spring hukeh!

nYomeL said...

owhh.. sweetnye makan mcm ni..
xsemestinya mkn kat luar je sweet.
i rase kalo mkn sendiri mcm ni lagi sweet.. ;)

MiYOKO SuKi said...

waaaa...seriusly u bw periuk nasi ke...waaa...mmg betui2 bajet nii...tp, tak berat ke ek....

oo, maybe u stay satu tempat je ke for whole vacation...kalo cmtu ok gak laa....

*nnti, nk backpacking Europe la lakk...impian ku...arap2 jd kenyataan...hehehe*

MiYOKO SuKi said...

lama tak mkn McD, KFC , pizza hut...haishhh....

Reen Tart Nenas said...

miyoko: mmg berat hoke. tak stay satu tempat pun. mmg mcm amazing race. 1 beg jer penuh la makanan dan periuk. 5 days at baden-baden, 2 days kat munich, pastu pi stuttgart plak, pastu pi frankfurt. mmg mcm nak tercabut la tangan. nak plak masa kami pi munich tu, naik train lompat2 pasal nak jimat nyer pasal...

Putri Qaseh said...

Thanks reen for the great tips ;)

Artikel lain yang best:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...