Nuffnang

Thursday, October 25, 2012

Dah Kurus!

As salam dan Hai semua, 

Lama tak menulis. Malas. Saka malas menguasai diri. Hahaha kadang-kadang teringin nak jadi macam Fynn Jamal je, tulis kat FB. Hah malas nak maintain2 blog.

Kite update apa progress berat badan ye. Ini entri awal saya Berat Dah Turun Ke Belum?.
Dan tetiba jadi Pakar Pemakanan pulak kat entri ini Change Lifestyle, Eat Healthy

Ok so far. Alhamdulillah, saye dah  berjaya turun 5kg! Usaha tangga kejayaan. Kuat semangat itu penting. Saye pernah rasa berputus asa. Tapi saye tahu saye boleh. Sebab masa sebelum kawen tu saye boleh turunkan berat, dan sekarang pun saye yakin. Apa pun, masih ada 4 Kg lagi yang perlu diturunkan untuk capai berat ideal masa baru kahwin 57kg. Hah tak tau la mampu ke tak. Tapi akan ku usahakan. Gambar terbaru? Takde beria amik gambar sebab malu. Hahaha Serius kau, takut perasaan riak timbul. Tapi memang best sangat bila dah turun berat. Baju-baju zaman kekurusan pun dah boleh pakai :) 


Owh ya, saye juga buat Atkins Diet selama 2 minggu. Hari ni hari terakhir. Tapi dah alang-alang, saye puasa sunat Arafah terus la. Atkins Diet ni membantu la saye turun berat.  Saye lost 2 kg dalam seminggu. Yupp, basically no carbs at all. Tapi ia lebih kepada low-carb la. Kalau nak consume pun ambil dalam 20gram sahaja. Tapi diet ini tak bagus untuk buat lebih dari 2 minggu. Sebab bila kita tiada karbo, kite akan rasa low-energy. Tapi so far, alhamdulillah saye survive. Cuma pada hari ke-5 saye ada rasa pening-pening sket, jadi saye ambil air bergula. 

Owh ya walaupun tak buat Atkins Diet, korang jangan la minum air bergula. Air Gas semua tak payah la k. Tak bagus pun untuk kesihatan. 

Masa saye buat diet ni, sarapan saye hanya dengan telur. Kadang-kdang buat omelette, atau rebus sahaja. Tenghari saye makan ayam. Hari2 ayam. Kadang-kadang tukar ikan. Untuk malam, memang cuba makan sebelum jam 8 malam. Tapi serius la. Diet nie membuatkan korang akan craving for so many foods. That is why tak digalakkan buat lebih dari 2 minggu. Pakar-pakar nutrisi pun tak galakkan. Tapi terpulang pada individu masing-masing ya. Jangan paksa diri. Buat apa yang termampu. 

Regular exercise pun jangan lupa. After office saye terus balik rumah kan. So saye akan work out kat rumah. Kan banyak video-video kat You Tube. Jadi korang google la. Macam saye memang ada yang koleksi Jillian 30-Days Shred. It helps a lot! Masa saye nak kahwin dulu pun, saye regularly buat exercise nya. 

Mungkin ada yang kata, senang la, Reen takde anak lagi. Ya, memang belum ada. Tapi saye juga sibuk dengan hal-hal lain. Jadi perlu cari masa. Ada kawan saye kata, bila ada anak tak payah pegi exercise dah sebab penat kejar anak. Hah, so kalau itu membantu anda, bagus la. Exercise ni tak semesti kena lari atas treadmill kan? Kat mana-mana pun boleh. 

Apa pun jaga pemakanan adalah sangat penting. Nasib baik saye bukan jenis yang suka dessert. Dessert di rumah hanya lah buah. Tapi sesekali teringin nak makan ais cream la kek la kan. Jadi, berpada-pada lah. So far, saye belum mencemar duli lagi. Sebab perasaan teringin giller tu belum datang :) 

So saye now dalam proses jaga pemakanan dan masih exercise. Usaha. Segalanya perlu usaha. Semoga dapat terus maintain :) 

Ok nie nak tepek sket gambar Sebelum dan Selepas. Pipi ku dah susut sket ketembaman nyer. Hahaha 

SEBELUM 



Gambar ini lah menjadi penyebab UTAMA kenapa saye gigih kuruskan berat badan. Gambar ni di ambil pada 2 September sewaktu di Kelantan (Masa Raya). Ini memang sejarah paling gemok! 




SELEPAS - Lost 5kg 

Promo: Tudung beli kat AidiJuma




Promo: Selendang beli kat Sugarscarf


Cukupla. Harus korang stress tengok. Tuan Tanah beria upload gambar. Hahaha
Semoga prestasi semangat nak kurus terus dikekalkan. Semoga dengan kekurusan ini, ada berita baik untuk kami berdua. 


p/s: Untuk motivate diri, selalu la check out fb Kevin Zahri dan juga Pinterest ya! 

16 comments:

azey a.k.a ammi said...

wahh...jauh beza nah...

~LeeyanaRadhi~ said...

chaiyokkk reen... wahh u really inspired me la... =)

ieza said...

Omg reen, byk nye 5 kg bole trun? Uwaaaaaa nak try jugakla...feel so gemoksss la lately

jasmine said...

Sy pun tgh misi nk dpt kan blk berat sblom kawin..huhu. Control pengambilan calori (guna app MyFitnessPal utk monitor n plan ur food intake..try laa..) n same la sy pun workout ngan 30 Days Shred gak. Alhamdulillah lost 4 kg in 2 weeks..another 4 kg to go! Mari sama2 motivasikan diri..! :D

Reen Tart Nenas said...

azey a.k.a ammi: a'a especially yg gambo paling gemok tu. xsanggup nak tgk.

leeyanaradhi: jum sama2! tp kalau dh kurus, xpayah la. hehehe

ieza: marilah. kot la bleh sarung balik bj nikah ke hehehe :)

jasmine: ada install ari tu. pastu malas nak key in, bleh? hehehe itu la. kena rajin bersenam. tahniah utk jasmine sbb dh berjaya turun 4kg!

Xora said...

Reen, ko gemuk ke ko kurus ku.. di mataku.. ko tetap.. GEMOK..

la laa laaaa

jasmine said...

sy xsekuat reen nk ikot diet atkin..huhu..tu yg kne monitor n kawal pengambilan n pmbakaran kalori..kne la gak pakai app tu..hehe..pastu kadang2 psiko diri bila jln kaki pg2 dr lrt ke opis, dlm kepala dok pk burn kalori burnn..bila workout lagi laaa..hahaha..psiko tol..! :D

Nurulhuda|Adlie said...

woi hot gila dah kurus! thats what 5kg can doooooooooo! chaiyokk reen!

obat kanker payudara said...

wah selamat deh ya,,, rajin berolahraga lagi..

Reen Tart Nenas said...

xora: jeles la tu.

jasmine: mula2 susah gak. tp mmg psiko la. nasib husband n kwn kepoh saye si xora ni membantu. kalau x mmg putus asa jugak.

huda: ye lah. makkk gemok.

obat: ya! :)

obat jantung koroner said...

perjuangannya berat ya pangen langsing,,

jelly gamat luxor said...

iya makasih telah memberikan informasi yang manfaat

jelly gamat luxor said...

langsing atu pun rada berisi tetep cantik :D

obat maag kronis said...

waw is good, is beautifull

Jelly Gamat said...

Wah memang sangat jauh ya bedanya.. pangling..

ace maxs original said...

yahood

Artikel lain yang best:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...