Nuffnang

Thursday, July 8, 2010

Songket

Hye...


Untuk majlis bersanding di rumah saye nanti, saye telah bulatkan hati saye untuk memakai Songket berwarna Maroon. Kenapa songket? Entah la, saye pun taktau. Mungkin sebab di tempat saye, jarang dah orang pakai songket, semua nyer pakai baju lace tu. Kononnyer nak kelainan, jadi saye putuskan songket sahaja! TETAPI, bila pergi jer bridal, tengok baju lace/yang jenis dress yang cantik bangat tu, terus saye jadi 50-50. Walau saye masih ada masa untuk tukar fikiran, tapi selalu nyer saye nie, pilihan pertama itu tepat... huhuhu Nie yang rasa cam nak pinjam Sotong yang bernama Paul tu. Hehehe supaya die boleh meramal baju mana yang cantik yang perlu saye pakai. Hehehe Kepada sesiapa yang taktau muka Sotong Paul tu, boleh la singgah kat belog Mimie nie... 


Sebelum tarikh ditetapkan lagi saye dan adik saye dah pergi start survey butik-butik yang ada di Temerloh. Pilihan pelamin dan baju, not bad, taste bridal di sana sudah sama dengan taste di KL. Tetapi untuk certain-certain bridal la. Ada juga bridal yang boleh buat pelamin ikut kehendak pengantin. So yang tu memang best la. Ada bridal yang saye suka pelamin nyer, ala-ala English Garden (sesuai juga dengan saye sebab pelamin kami nanti di halaman rumah). Masalahnya pulak, bridal tersebut tiada songket maroon. Dia boleh carikan, tapi saye la plak macam...herm... takper la... Actually pada ketika itu belum decide lagi nak ambil warna ape... hehehe mula nyer, hijau lumut :p 


Alih-alih, selepas tarikh pernikahan kami ditetapkan, saye terus ajak mak saye pergi finalize bridal mana yang nak di ambil. So kami pergi 2 bridal jer (dah disenarai pendek!). Akhirnya, mak saye bersetuju untuk ambil Bridal A nie. Bridal nie memang famous la sebab pelamin nyer yang cantik dan up-to-date, baju pengantin yang baru dan banyak pilihan dan juga make up yang cantik. Oleh itu, saye telah membayar booking untuk pakej yang disediakan. Pelamin lengkap, persalinan L & P, make up, aksesori dan juga alas bantal untuk nikah. Cuma saye kan gediks so, tambah la pelamin nikah. Harganye, jauhhhhh lebih murah dari di KL/Shah Alam nie. Hasilnye? Kena tunggu la bulan Nov nanti. Harap-harap semuanya berjalan lancar. Bila pergi dengan mak saye, dapat la diskaun dan free-free gift sket :)


Sambil mengugel, terjumpa la perkahwinan Aidid Marcello dan Norzie Pak Wan Chek nie. Mereka pun pakai songket dulu. So sweet. 


saye mau sanggul simple seperti itu sahaja. NO veil! 
Korang tau tak mana nak cari bantal tangan tu? Bridal saye ada yang tipikal bantal kaler cream tu jer...


full dress. tapi pengapit saye takkan pakai baju sama kaler dengan saye hoke. 

ini sanggul Norzie. Owh sangat la unik kan? Nak minta MUA saye buatkan nanti. 



Walaupun dalam pakej saye nanti dah ada make up, tetapi saye tak jadi guna khidmat mak andam tersebut. Reason: walaupun make up nyer cantik, tapi saye takut mak andam tu tak pandai andam/sanggulkan rambut saye. Bukan nak memperkecilkan mak andam itu, tetapi apabila saye mula rasa ragu, lebih baik saye amik orang yang saye tau boleh memberikan hasil make up yang superb+andamkan rambut saye dengan sangat cantik. Oleh itu, saye sudah membooking MakeUpArtist a.k.a MUA untuk majlis pernikahan+persandingan saye di Temerloh nanti. Details mengenai ini akan saye ceritkan di entry yang seterusnya. MUA ini sangat baik hoke. Selalu follow up dengan saye tanya pasal majlis saye nanti. So kiranya, beliau memang save no saye dan amat peka dengan setiap client nyer :)

6 comments:

:: Princess Violet :: said...

tapi sebenarnya songket kan kalau dlm gambar sangat naik kaler die...i vote for songket tabur gaks....bravo kababomm

Reen Tart Nenas said...

harap2nyer saye membuat pilihan yg tepat la mie...
xora, ko nak sedapkan ati ku ker? :(

gurlarroche said...

aku pakai songket... sgt bes!!! alhamdulillah x pns, sbb derang da taruk kain apetah kt dlm tu...

pakai laa..sbb eksesori utk songket ni lg npk tradisional nye..bes bes..!

Yanie said...

saya juga akan pakai songket (inshaAllah) untuk majlis bertandang di Miri nanti... Hehe.. But anyway, maroon colour songket will look nice on anybody kan? Lagi satu, colour dia nampak exclusive an ever green je. dari dulu sampai sekarang tak nampak macam outdated. Kalau yang gold tuh, kalau tak kena gaya pakai leh nampak macam orang lama sikit kan? Good luck Reen.

p/s : i ada SMS u cakap nak tempah ur pineapple tart... :)

Reen Tart Nenas said...

cik wan: itu la... bile tgk ko cantek memakai songket, aku pun rasa semangat balik nak pakai songket... huhuhu susah kalau pendirian x tetap :(

yanie: dah dpt sms tu. esk kite jumpe :) owh jauh nyer majlis bertandang :) betul, warna maroon tak telan dek zaman :)

Azreem said...

yeah...songket..songket.. :P

Artikel lain yang best:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...