Nuffnang

Friday, November 12, 2010

Saye tidak sihat

Salam dan Hye...


Lama saye menyepi. Iye, saye sakit. Tak tahu la kenapa. Mula nya demam je, lepas 3 hari masih tak kebah-kebah, saye ke hospital. Kemudian pengsan, terus dimasukkan ke wad kecemasan. Nasib baik masa tu saye ada di Temerloh. Kebetulan saye balik untuk settlekan hal borang nikah. Doktor cakap saye takde apa-apa, amik ujian darah, semua ok, tapi kena masuk air la jugak satu botol. Esok tu ke klinik kesihatan untuk buat ujian darah kedua. Hasilnya sama, tiada apa-apa problem, cuma tekanan darah saye rendah 80/50. Kena tahan sekejap di sana dan dimasukkan air lagi. Doktor kata mungkin kerana badan saye terlalu lemah dan sakit, dan demam tu hanya menjadi punca untuk badan saye collapsed teruk. Dah makan ubat pun, saye masih rasa pening dan nak pitam je.

Tapi sekarang saye dah beransur pulih. Hari Rabu saye balik semula ke Puchong, masuk juga ofis semalam, tapi half-day je, sebab keadaan saye betul-betul tak menginzinkan untuk saye bekerja. Jumpa doktor panel, amik darah lagi, then barulah dapat tahu punca sebenar. Saye ada bad viral fever. Kandungan sel darah putih terlalu rendah - sel darah putih yang membantu badan kite melawan penyakit. Pendek kata, antibodi untuk melawan penyakit tu takde. Doktor pun kata saye perlukan masa 2 minggu untuk fully recovery dan saye wajib untuk ikut diet pemakanan yang dicadangkan. Serius, saye susah hati, tapi sebab saye tak boleh stress lagi, jadi saye cuba untuk tenang dan berharap badan saye kembali sihat dan segar untuk majlis saye nanti. Jadi sekarang, saye mula minum susu (semalam amik masa 1 jam untuk abeskan susu 1 kotak), kena minum horlicks (tak sedap), kena makan telur (tak sedap juge). Dan saye juga dinasihatkan untuk minum Pati Ayam Brand. Rasa die? erkkkk, saye tak rasa sedap. Tapi nanti kena minta en B belikan sebab semalam terlupa. Dan, saye tak mampu untuk drive lagi sekarang. Sebab kadang-kadang saye ok, kadang-kadang pening.

Jadi B2B diluar sana, penting untuk jaga kesihatan. Jangan ambil mudah kalau demam. Dan kalau korang ada pilihan, pegi la jumpa Doktor swasta. Mereka lebih details dalam menerangkan tentang penyakit kite (mungkin sebab kite bayar lebih). Tapi saye juge tidak menyalahkan Doktor di hospital kerajaan, mungkin betul pada mulanya saye tiada apa2, tapi sekurang-kurangnya tunjukkan la analisa darah tu dan terangkan apa yang perlu saye buat.

Korang kena jaga pemakanan, makan makanan yang berkhasiat. Makan 2 biji telur rebus setiap hari mampu memberi kita tenaga untuk sepanjang hari. Kena minum susu. Masih belum terlambat untuk kite mulakan. Dan jangan lupa minum banyak air masak. Buah-buahan juge penting.

Korang semua doakan saye sihat yer. Saye nak kawen :( Jangan la saye terus rasa pening-pening masa hari saye nanti. Untuk setakat hari nie, kad kawen masih belum diedarkan.
Harap saye mampu edarkan semua nya minggu depan.

p/s: en B, saye sayang kamu. Thanks for being here for me.

12 comments:

Khumaera Ismail said...

reen, get well soon..mam ubat accordingly, mkn vit sume ok.. =)

Dita Lolita said...

get well soon..dear

ElyaElmo said...

reen...take care tauuuu...
kuatkan semangat k dear...

gurlarroche said...

get well soon...cpt2 sket sehat ye noks...

nk aku tlg pas kan kad, sile sile..jgn malu2 k...

atau ade hal2 lain nk aku tlg ? feel free to ask k... x de hal pny :)

Q said...

Reen, take care ok..I pon tak sihat tapi tak lah seteruk Reen...kutrang2 dah tau punca sakit..yang tak sedap tu lah bat kata orang tua2..huhuh

Xora said...

tlg jaga makan! hugs

farahfatihah said...

wahhh xsihat kah kamu...sila mkn ubat ikut time

Cik Belle said...

reen, i doakan u cepat recover k.. jangan skip makan apa doctor pesan. sobs..

nanti dah tunggu demam ok, saya nak order tart nenas lagi.. dapat order dari kawan mak jugak.. tapi, takpe, tak rushing pun.. reen, take care ya! =)

Reen Tart Nenas said...

semua: time kasih... berusaha keras utk makan ubat dan makan makanan yg tak sedap itu... saye nak kawennnnnnnnnnn

CikSyafa said...

my dear,syafa doakan u cepat recover!jaga diri y. n tak mo stress2 k lalink.nanti lagi lambat baik.

Fifie said...

reen..kite same la..fie mgu depan je majlis..dah demam teruk...arghh...moga cepat sembuh ye..

Reen Tart Nenas said...

fie, moga cepat sihat!

Artikel lain yang best:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...