Nuffnang

Wednesday, May 4, 2011

Kahwin.Mengidam.Jalan2 Makan Mee Udang


Salam dan Hye,

Merujuk kepada post saye Jalan-jalan Cari Makan, saye bersama enchek suami telah ke Perak, atau lebih khusus kami telah ke Parit, Perak (sila sebut dengan gaya Usop Wilcha)! Tujuan, menghadiri majlis nikah kawan baik enchek suami yang merangkap kawan saye juge, iaitu En Naim bersama pasangan Pn Nadia :) Owh, mereka sangat sweet hoke. Sorang tinggi dan sorang kecik molek je :)

Kami gerak dari Puchong dalam 11.30 pagi (agak lewat yer kenkawan) dan mengejar masa untuk majlis nikah pada hari Sabtu lepas (30.04.2011) pada jam 3.00 petang. Owh, tak sangka jalan jem hoke, dengan pengantin kasi landmark ikut jalan jauh (owh, faham kini, pengantin kasi direction ikut jalan yang die dtg semalam tu, which is agak memusing jalan nyer). 


Apa pun, alhamdulillah selamat sampai dan sempat berarak sekejap bersama pengantin lelaki. Lebih kurang 3 jam kami sampai. Kalau ikutkan boleh cepat lagi, tapi Sabtu tu punyer la banyak keta.


exit Simpang Pulai. Jem kan?




Selamat diijabkabulkan. Tahniah kepada mereka berdua. Serius amat padan. Menanges la awek-awek kat ofis sebab En Naim dah diambil orang. Fofular tu mamat nie.


Saye paling suka tudung die. serius, chantek! Mata kamu sila fokus kepada alas tekat itu yer :)

Jeles bukan tengok alas tangan tekat tu? Ingat post saye yang ini? Kalau di Perak, rasanyer itu normal untuk ada tekat tu kan? Alas nikah mereka juga tekat, tapi ada kat dlm camera plak. Tak sempat transfer. Nanti kalau ada, saye tunjukkan gambar k. So rasanyer bertuah la B2B dari Perak. Kalau masih mahu mengutamakan konsep tradisi atau melayu Perak, boleh guna hasil-hasil tekat nie :) 



Chantek kan tudung tu :) 


Rasanya, tudung tersebut macam selendang je, then diletakkan headpiece. Sangat menarik. Kebetulan memang sesuai dengan muka Nadia, jadi memang chantek la :) 



Sila abaikan lelaki2 itu. Saye nak tunjuk baju pengantin je.
Malas hoke nak edit gambo. Hehehe 

Menu selepas majlis akad nikah adalah ........................................................................................................................................................................................................................


Mee Rebus!!! Serius! Memang dah lama saye nak makan hoke. Tak sangka dapat makan kat Parit! Memang terbaekkkk la. 


Mee Rebus Parit! Sedap wehhhhh!

Owh, he is not SINGLE! Hubby bersama Mee Rebusnyer!

Bubur Cubit2! Owh, saye taktau orang Perak panggil apa, tapi saye panggil bubur cubit2, sebab isi bubur tu bentuk die cam kena cubit je :p 



Keseluruhan, memang best pegi Parit! Walaupun agak jauh, tapi puas hati sebab kami berdua memang suka jenjalan tempat orang. Tempat yang tak pernah pegi tu la yang kena pegi kan? Alhamdulillah tak sesat :) Habis je majlis, kami terus gerak ke Ipoh mencari hotel. TAPI!!!!!!!!! Hotel semua penuh hoke, rumah tumpangan pun. Kami nie nak gamble la konon, sekali semua hotel penuh, ye lah kan Isnin tu Public Holiday. Last-last, kami jalan further up sket, dan menginap di Kuala Kangsar. Kami duduk kat Sg Perak Resort. Owh, pekan Kuala Kangsar nie memang betul-betul Bandar DiRaja. Banyak juga bangunan lama. Apa yang saye boleh katakan, kalau korang yang jenis suka kan sejarah, Kuala Kangsar adalah salah satu tempat yang wajib korang lawati :) 

Sumber: Google. Gambar yang saye amik dalam camera, tak sempat nak transfer lagi. 

Sumber: Google. Memang Sg Perak Resort nie, tepi Sg Perak.
View memang chantek la. Terutama pada waktu malam.


Kami duduk situ semalam je, Ahad tengahari kami terus check out dalam jam 11.30, dan jalan further up lagi menuju ke Kuala Sepetang. Apa lagi, pekena Mee Udang la :) Kami ikut jalan biasa je (tak ikut highway) sebab tak jauh pun dari Kuala Kangsar tu. Kalau korang dari KL/Utara ke, korang boleh ikut highway PLUS tu, exit kat Changkat Jering. Dari situ, korang follow je signboard ke Kuala Sepetang. Sampai je kat situ, follow je la signboard Mak Teh Mee Udang ke, Mak Jah Mee Udang ke, memang senang la nak cari. Konfem tak sesat. 

Owh, sebelum sampai Mee Udang, saye singgah beli Labu Sayong! Kat Kuala Kangsar nie.
Kalau korang ke Kuala Kangsar/Perak ke, korang beli la nie.
Serius harga lebih murah dari di KL. 

*Saye dapat tepak sireh yang diperbuat dari tanah liat nie free tau. Nanti saye upload gambarnyer k. Sesuai dijadikan door gift. 


Kami ikut pilihan pertama, so makan di Mak Teh. Kami sampai di Kuala Sepetang dalam jam 12.30 petang. Disebabkan kami sampai awal, so tak ramai orang la. Tapi selepas order kami sampai je, ramai giller orang hoke. Jadi sesiapa yang plan nak singgah tu sama ada kat Mak Teh or Mak Jah, better korang dtg awal. Sebab kalau dah petang2 tu, sure la makin ramai orang :) 


Mee Udang Mak Teh & ABC Special 

Kulit Udang je tinggal! 

Kesimpulan: Hermmm, takde la best sangat (Bleh ke komen camni? Ada org nak saman tak?). Yang ini saye komen utk Mak Teh la. Yang Mak Jah tu tak sempat rasa pasal dah kenyang sangat. Walaupun saye kata tak best sangat, tapi cukup la rasa udangnyer. Saye amik udang lauk, so 1 mangkuk tu RM12.00 la... Kalau udang kolam, RM6.00 je. 

Kenapa saye kata tak sedap sangat? 

Sebab saye dah penah makan Mee Udang kat Chow Kit, yang diperkenalkan oleh suami saye, memang sangat sedap la setakat nie. Kuahnyer yang pekat dan agak pedas. Memang best la. Tapi tapi, Mee Udang Mak Teh pun tak kurang hebat juge. Cuma kuahnyer agak cair (mungkin itu rasa mee udang sebenar kot). Tapi, udang Mak Teh memang sangat FRESH la. Jadi, masih tak rugi korang nak cuba tau. Lain kali, mungkin saye akan singgah ke Mee Udang Mak Jah plak, untuk buat perbandingan. Orang kata, Mee Udang Mak Jah pun best gak. 




Owh, panjang lagi kisah saye nie. Nak cerita pasal Laksa Buyong! Hah, mesti korang nak tau kan? Nanti k saye cite. Nie sesapa yang tengah mengandung yang tetiba mengidam nak makan Mee Udang dan Laksa Buyong, janganlah marah saye k :) Hehehe saye nyer mengidam dari sebelum kahwin lagi. Alhamdulillah, pas kawen, enchek suami bawa g makan Mee Udang!






Bye korang!

6 comments:

amani.. said...

sdapnya....mee udang plus ABC fuh terbaikk ar....

besala kak..ble dh famous ni myb originaliti dia pun kureng skit kot..ala mcm nasi kandar yg famous kat penang tu nasi kandar beratur org sggp dtg jauh2 just nk rs nasi kandar tu tp bg qis rse dia biase2 je..

e k i n ♥ y u s r i said...

memg cntik tudung dielah

eyanne said...

dugaan tul berpuasa arini... lapa mee udang jgk!

Xora said...

Aku dah kata kat Naim, jgn kasi aku kad kawin, emelkan aje peta. tengok, kan kad kawin dia aku dah ilangkan~~ esok gi jom belah dia :D

sweethOneY said...

Hi Reen! Blogwalking terjumpa kat sini.

Berminat nak komen sebab sayaaa orang Kuala Kangsar!! Hihi. Tetiba rasa bangga orang puji Kuala Kangsar :P

Laksa Buyong tu yang tepi jalan tu ek? Situ best jugak.. Yang mi udang tu saya belum pernah try lagi..

Reen Tart Nenas said...

Hi sweethoney, betul2. laksa buyong tu tepi jalan kat bukit gantang tu :)

Artikel lain yang best:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...