Nuffnang

Wednesday, February 29, 2012

Bersediakah Saye?


As salam...

Minggu lepas, saye lepak di kedai mamak di Shah Alam bersama En Suami. Serius, at 9.30 pm, saye makan nasi kandar! Kan saye dah kata, saye happy saye gemok :p Ok bukan itu ceritanya. Di hujung meja sebelah kanan saye, ada sebuah keluarga baru sampai. Mak Ayah dan 2 orang anak perempuan. Tak rasa nak cakap budak-budak tu comel, pasal perangai mereka... hermmm serius ngeri. Budak perempuan tu dah besar juga. Cakap pun dah boleh faham. So maybe adik 4 tahun & kakak 5 tahun. 


Nak jadikan cerita, ntah kenapa si adik menangis2 dan menjerit2 kat Mak dia. Masa tu ada game bola kat TV, Malaysia vs Jepun. So sah-sah kedai tu penuh dengan orang2 lelaki. Serius, anak die menjerit kuat giller. Sambil memukul mak dia kuat giller. Betul nie, memang kuat. Terkejut giller ada budak perempuan seganas itu depan mata. Mak dia buat tak tau je. Dengan bahasa pasar nyer, macam buat taktau je la. Just suruh anak dia diam je. Anak dia sampai pukul belakang dia hoke. So memang bunyi kuat la. Iye lah kalau tak, takkan saye boleh cerita semua kan. Si Ayah, buat taktau juga. Cuma tengok je. Masa tu si kakak tengah duduk diam la sambil makan. Orang semua dah pandang-pandang, tapi parents dia boleh buat tak tau. 

Nak jadikan cerita tak lama tu, si Ayah nie bangun dan ambilkan ais krim, 1 je ais krim hoke, dan bagi pada anak yang menangis tu. So budak tu pun senyap. Pastu kakak dia plak ngamuk2 sebab nak ais krim jugak. Dah menjerit2 kat situ, tapi tak sekuat adik dia la. Tapi bingit la. Mak Ayah buat tak tau je. Saye taktau la nak cakap Ayah die apa kan. Dah sah2 anak tu 2 orang kan, apa la salahnya bagi ais krim kat dua2. Ko kira tak selesaikan masalah anak ko mengamuk kat situ. Hah, itu je la nak cerita. 


Apa saye rasa?
  • mungkin sebab saye takde anak lagi, tapi saye rasa saye ada sebab untuk faham. kalau dah memang anak tu buat hal, hermmm tak perlu makan kat luar. If perlu, cuba cari jalan supaya anak tak menangis. Macam kes di atas, bila sorang dah senyap, sorang lagi plak ngamuk2 sebab tak dapat apa yg adik dia dapat. Masalah akan selesai kalau dua-dua budak tersebut diberi ais krim. 
  • serius weh. Kalau  Mama & Babah  saye, memang confirm2 saye kena lempang kat situ juga kalau saye ngamuk. Serius weh, sakit hati tengok anak tu pukul mak kuat giller and tiada apa2 tindakan selama 10 minit!
  • ingat lagi, Mama & Babah selalu cakap sebelum keluar rumah, suruh saye dan adik2 behave. If buat perangai, masa tu jugak mereka akan keluar dari kedai tu. Alhamdulillah, kami mendengar kata dan mungkin pasal mereka garang, so tak berani hoiii. 
  • bila melihat keadaan tersebut, saye tertanya2, bersediakah saye untuk menimang cahayamata. adakah saye pasti dengan apa yang saye inginkan. mampukah saye menjadi Ummi yang baik? saye dengar hari2 jiran sebelah rumah saye marah2 anak dia. anak dia kecik lagi, rasanyer baru pegi tadika. tapi hari2 dengar jirannyer bebel. adakah saye akan jadi begitu? erk, takut hokeee
  • jauh di sudut hati, sudah pasti saye mahu baby. tapi persediaan mental dan fizikal amat perlu. saye tak tau macam mana kawan saye yg umurnya hanya tua setahun dari saye tetapi telah mempunyai 3 orang anak yang masih kecil dan jaraknyer agak dekat. aku memang salute ko hoke!


Sekian. 

9 comments:

MsDila said...

betoi tu, waktu kecik2 dulu, kalo nak jalan2 kat luar ikot makAyah, perangai kena baik. tak berani nak wat perangai buruk. kalo wat hal, balik nanti siap la kena.
bila mak bagi isyarat mata je dah tau dah menandakan dia bagi signal tak suka. jadi sendri2 paham la.
tapi budak sekarang..mak plak yang kena pukul.
heran betoi..

miszatie said...

insyaallah...awak dah kawen risau baby...hehe saya belum kawen risau boleh ke jd istri n dah bersedia ke..huhu..

CikPuan Fara said...

fara ms kecik xberani nak buat peel. kalu x, sure kena lempang xpun mak diam2 cubittt peha. lg satu geram parents bwk budak kecik yg nakal g tgk movie. seriously, ganggu org lain.

xpe reen, ada hikmah lmbt ada baby. kita leh belajar byk dr keliling kita sebenarnya. take care reen! ^^

thezaila said...

wohooo.. dulu time kecik.. sebelum keluar, mak pesan jangan buat hal.. tp bila dah kuar, pastu buat hal. mama jegil je mata.. kami adik beradik, terus diam.. x berani wooo...

Reen Tart Nenas said...

MsDila , CikPuan Fara , thezaila : wah, kite sama! mmg kena lempang hoke kalau x behave. serius, skang anak pukul mak ayah depan org selamba je. dan xtau la camne mak ayah tu boleh tahan, dan buat taktau dan terus makan roti canai tanpa memikirkan keadaan sekeliling. serius, kalau anak ko jenis menjerit2 dan mmg tak boleh duduk diam, xyah la makan kat luar. yuppp, yg pasal bawak g wayang tu pun satu hal. adoiii unless anak ko jenis tak mengganggu takpe.

miszatie: menjadi isteri mmg mencabar. tetapi menjadi isteri tanpa anak, lebih mencabar. tp isteri dan ada anak, mak eihhhh tripple double mencabar.

aTy _faRed~ said...

bersedia atau tak..Allah jer yang tau..kekadang kite rase macam tak bersedia..tapi ALlah beri jugak pade kite..-sebab Allah tau kemampuan kite..kekadng kire rase macam dah bersedia bagai..tapi Allah tak beri2 kite rezki yang satu tu...-sebab Allah tau biler masenyer patut diberi..:) saye selalu rase macam tak bersedia..takut tak mampu pikul tanggungjawap..tapi Allah tetap beri..sy positif-Allah lebih tau..dan saye akan berusaha jadi ibu yg baik...insyaallah..:)

sk said...

sama la reen, sy pon selalu rasa sbb tu Tuhan x bg sy rezeki anak lg sbb rasa mcm tak bersedia dr segi tenaga dan mental lagi. bila tgk anak org lain mmg la seronok tp utk kita, ada la hikmahnya tu... kan? :)

Reen Tart Nenas said...

aty fared: agreed dan usaha juga perlu :)

sk: mungkin kite perlu rehat yg lebih kot :) nanti dah ada baby, masa perlu dibahagi 2, utk diri sendiri, suami dan anak. tp tetap perlu berusaha :)

Xora said...

macam nasihat mak aku masa aku kecik2, time bawa aku tiga beradik jalan2 "jaga perangai. nnt org kata ibu tak pandai didik anak". so automatik perangai behave ok.takde nk guling2 kat lantai ke apa.

Artikel lain yang best:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...