Nuffnang

Friday, February 17, 2012

Sekali Lafaz?

Apa ada dengan Sekali Lafaz? Penting sangat ke sekali lafaz je? Kenapa perlu bangga dengan sekali lafaz?
Kalau berkali-kali lafaz, tak boleh ke? Cuba huraikan.

Bukan mahu menjadikan isu, tapi terfikir. Hermmm

21 comments:

Lala Latif said...

mungkin org rasa, org yg berjaya dgn sekali lafaz ni the best la..xgemuruh...watever...tp, lebih afdhal kalau 2 kali lafaz or lebih kan...masa time sy akad nikah dulu pun 2 kali..bila org ckp2 pasal 2 kali lafaz 2, suami sy slumber je jwb, "mestilah nerves..nak galas tanggungjawab besar kot..org yg xnerves 2 xnormal..xpikir tanggugjwb yg bsr tunggu pas ni" ok...senyap mulut org...

Reen Tart Nenas said...

Lala Latif: paling teruk pun saye nak ckp, maybe derang rasa bangga kot. herm, pada saye tak kesah la bape kali lafaz pun, janji selesai. tp the way mereka berkata, 'sekali lafaz je hoke' macam hermmm tp tak baik plak berburuk sangka...

Edy Zaidi said...

lafaz 10/20 kali la baru best...baru la boleh kenang sampai bila2...betapa susahnya nak lafaz masa akad nikah, macam tu jugak la susah nak lafaz perkataan cerai lepas dah kawen nnt...hehe...

Asfiza said...

as tak kisah berapa lafaz..yang penting tanggungjawab yang bakal dia galas nanti.

tunang as cakap walaupun dia rajin g nikah kawan-kawan dia,tapi bila turn dia..gugup dia cakap.

nYomeL said...

hmm.. xkisah laa sekali lafaz ke.. bape kali lafaz ke.. yg penting akhirnye sah bergelar suami isteri kan? tu yg paling penting sebenarnya pun. kalo sekali lafaz tu kira bonus laa sbb xyah nak neves2 dh lepas tuu.. tapiii... tak perlu la kot sampai ckp 'sekali lafaz je hoke'.. itu dh mcm riak la pulak. ;)

Reen Tart Nenas said...

Edy Zaidi: hahaha terbaekkk la. patut cakap gitu je eik kat org yg bangga sgt dgn sekali lafaz tu

Asfiza: agreed. takde sapa yg x gemuruh. ingat senang ke nak jaga anak orang.

Nyomel: betul2. mcm timbul perasaan riak pula. so sangat bahaya hoke.

Xora said...

aku sensitif bab sekali lafaz dan sekali shoot (if u know what i mean).. aku cam, serius??

lahar hooi lahar~~

Reen Tart Nenas said...

xora: kira cam bajet laki ko hebat la sbb one shoot??? skeleton betul!

cicayanki said...

Xora and Reen,

Serious ada comments macam tu? Tak malunya!

Hazz Nieza said...

agree with Xora!! tak berkenan sebab nampak sangat berbangga diri & riak. setiap org lain ujian dariNya. tak kisah la berapa kali lafaz pun, yg pentingnya sah.

maria fitria said...

btul.... byk kali lafaz pon xpe jnji dah sah kan.. xpenting skali ke 5x ke....

nYomeL said...

what? sekali shoot pon ade? ok, rase nak pegi tampo! huhhh.. *emo*

hahaha..

Anonymous said...

=) siapa yg menjadikan ia sebagai isu, bride yg overexcited atau pun anda anda? biasa je kot org mention psl berapakali lafaz, tk perlu terlalu emotional.

Reen Tart Nenas said...

anon: ahaks! ada org emo di sini :)

Anonymous said...

teringat pulak kenangan masa nikah dulu..kawan saya excited agaknya tengok saya dah lepas nikah..dia forward sms yang sama kat kawan2 lain

"Alhamdulillah kawan kita X dah selamat nikah jam sekian2, dengan 2 kali lafaz"

tapi dia terhantar sekali kat saya..haha kelakar sangat kalau ingat, dalam hati penting ke dia mention 2 kali lafaz tu...dah jadi kebiasaan org2 kita kot

thezaila said...

sekali lafaz ke.. 2 kali lafaz.. 47 kali lafaz ke, janji sah suami isteri.. itu yg penting.. org yg bangga sekali lafaz tu, meh i bagi pingat emas..*sambil kalung kan medal* *tangan di dada, mata pandang atas*

Reen Tart Nenas said...

anon: hehehe kan? maybe dah jadi lumrah org kite. mesti nak mention berapa kali lafaz.

thezaila: kah kah kah

miszatie said...

rezeki masing2 rsenye.....its always have room for improvement ryte..lg 1 for me its about 3rd world mentality..huhu

Anonymous said...

last saturday i tertengok nasi lemak kopi 'O', hunny madu jadi pengacara. kan majlis nikah Ana raffali on that day, hunny madu pun wish bla bla bla, selamat pengantin baru+dengan sekali lafaz! i pon agree dgn u reen, apa yg nak ditekankan sgt 'sekali lafaz' tu??? skrg dah jadi trend plak...kpd b2b, jgn rasa rendah diri kalau pengantin lelaki tak dpt sekali lafaz, yg penting sah, yg penting rumahtangga diberkati.

Reen Tart Nenas said...

anon: itu la. kesian kat org yg berkali2 lafaz. takut mereka rasa down. trend pun boleh diubah kan. tp nak buat mcm mana, dah semuanye mcm tu.

LittleSunshine said...

Actly xkisah pun beberapa kl lafaz jnji settle semua n sah mjdi suami isteri.tp liza pernh dgr klau lafaz 2x jodoh pnjg.hahaha.btul ke.mcm2 daa

Artikel lain yang best:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...