Nuffnang

Thursday, September 8, 2011

Macam mana Dapat Hidayah?


Salam dan Hye...

Rasa macam agak poyo la sebab pasal hal nie pun nak kena buat entri. Ye lah perkara dah wajib, tapi awok nie baru la nak laksanakan. Tergerak hati nak cerita pasal ni, sebab ada seorang ofis mate terkejut dan terus cakap, "Ala, COMEL nyeeeeee". Saye cam, ha? ha? ha? Malu ai yuh cakap camtu. Nampak beno pipi ai semakin gebu pasal tu cakap comel. Hehehe Wan, ko ada orang penah cakap ko COMEL? Ada? Takde kan!!! Ko Xora??? Lagi la takde (aku tak rasa ko baca blog aku pasal ko kena kuarantin pasal terlalu 'kurus') 


Pastu turun cafe, terserempak dengan ofis mate lelaki plak. Tanya, "Reen, bila ko dapat hidayah cahaya ni". Terus je la jawab, "1st day Syawal. Alhamdulillah". Dia pun cakap la, suami paksa ke? Macam mana hati tergerak hati? "Aku suruh isteri aku pakai, dia buat taktau je. Dah cakap banyak kali. Pakai kejap je, kemudian macam biasa semula". Apa yang saye boleh cakap, hal macam nie tak boleh paksaan. Biar ia jadi sendiri. Tapi, saye rasa macam salah je jawapan saye tu, sebab kan wajib. Tapi, owh ya, saye bukan Ustazah Pilihan, jadi apa yang saye kata di sini, hanya pendapat peribadi saye. 

Sesungguhnya sesuatu itu bila dipaksa, ia tidak akan kekal. Biar ia datang sendiri. Tapi, paksaan itu memang perlu. Sebab dalam hati setiap orang, kalau selalu kena paksa pun, akhirnya pasti kita lakukan juga apa yang dipaksa itu. Ikhlas atau tidak, itu perlu ditolak ketepi. SEBAB? Nak tunggu ikhlas, memang sampai bila pun kita takkan lakukan sesuatu yang baik. Sampai bila pun, saye tidak akan BERHIJAB. 

Alhamdulillah, niat nak berhijab dah lama timbul. Tetapi nak lakukan itu, amatlah berat. BUAT DOSA MEMANG SERONOK KOT. NAK BUAT BAIK YANG SUSAH SANGAT. Banyak saye buat survey. Saye google pengalaman mereka-mereka yang baru mengenakan tudung. Apa mereka rasa. Apa pro and cons. Ada tak yang separuh-separuh je. Ada juga orang di sekeliling saye, hanya ON and OFF. Saye takut saye jadi begitu. Sepanjang masa berdoa, janganlah hati saye dipesongkan. Kuatkanlah hati saye dan hati-hati orang di sekeliling saye supaya tidak memesongkan hati saye. 

Masa 1st day pakai, rasa seronok juga sebab banyak pujian. Suka. Ada terfikir selepas balik ziarah kubur Arwah Babah, saye nak buka tudung semula. Tapi rasa macam tak sopan pula. Jadi saye teruskan beraya dengan mengenakan tudung. Jumpa sedara mara yang free hair, masa tu serius tergugat iman ai kejap. Terdetik terus, "kalau aku tak pakai tudung lagi cantik. boleh fesyen2 sket". Tapi cepat-cepat dibuang rasa itu. (kalau lah boleh nampak setan, mesti banyak gilller kot tengah bertenggek atas kepala saye). Hehehe 

Hari kedua - saye balik ke Kuantan. Terus je la pakai tudung. Dah pakai kan, takkan nak buka balik. Orang yang paling gembira adalah Suami saye dan Mama saye. Adik saye si Neisya tu pun memang selalu la jeles dan bising kan pasal kakak die nie asyik togel je kepala. Hahaha. Nasib baik sempat rembat 2 / 3 helai tudung Mama dan Neisya. Jadi itu lah bekalan tudung untuk saye minggu ni. Bila balik ke Puchong, teringat saye ada beli beberapa selendang dan juga selendang pemberian pengapit saye dulu, Cik Yatt. Jadi boleh lah pakai. 

Kalau tanya saye ikhlas atau tidak, YA, masa memula, memang tak ikhlass, tapi nak pakai. Saye cakap pada suami, nak tunggu ikhlas, sampai bila-bila pun keikhlasan tu takkan datang dalam diri saye. Kini alhamdulillah, saye rasa keikhlasan itu sudah hadir sedikit demi sedikit. Bersyukur kerana suami sangat memahami. Serius nak bagitau, sokongan moral dari keluarga dan kawan-kawan amatlah penting. Kalau tak hati terpesong. Puji-pujian dari rakan-rakan di tempat kerja, benar-benar menunjukkan saye telah membuat pilihan yang tepat. Ikhlas atau tidak pujian dan kata-kata semangat mereka, itu tolak ke tepi. Yang penting, ia betul-betul memberikan semangat kepada saye. 

Seronok rupanye bila berhijab nie. Semua orang nampak excited. Semua orang tertanya-tanya ingatkan saye staff baru. (kalau orang tanya nie nama siapa staff baru nie, saye jawab saye 'Nur Kasih). Hahaha Yang perempuan datang salam dan peluk ucap TAHNIAH dan ALHAMDULILLAH. Saye??? Terharu la! Yang kawan-kawan lelaki, macam biasa la, memanjang nak blur kan. Saye sampai terfikir, lain sangat ke muka aku nie bila pakai tudung? Haishhh. Dah 4 hari masuk ofis, baru hari nie ada sorang ofis mate lelaki yang baik juga dengan saye, mula menegur saye. Wah, saye apa lagi, siap bagitau la yang saye kecik hati dengan dia sebab tak tegur pun saye. Rupanye dia tak cam saye! Die ingatkan ada staff baru yang gantikan tempat duduk saye tu. 

Seronok bila orang tertanya-tanya. Tapi agak stress bila kite senyum kat orang yang memang kita kenal, pastu buat taktau je. Ooooooooo nampak sangat korang kalau staff baru, korang takmo tegur kan! Hehehe
Pada rakan-rakan blog yang masih berbelah bahagi tentang hal ini, harap dengan entri nie, mampu la menaikkan semangat korang untuk bertudung. Best weh pakai tudung nie. Asyik nak beli tudungggggggg je. Walaupun kite kena invest la sket, tapi untuk kebaikan, apa salahnya. 

Wardrobe saye pun rasanya macam kena tukar semua kot. Sebelum nie semua baju yang seksi, singkat, jarang. Sekarang kena tukar la, kena cari yang sopan-sopan. Nasib baik dalam 3 bulan sebelum nie, saye ada beli blouse yang sopan. Cara paling senang sekali skang, adalah dengan membeli cardigan. Sekurang-kurangnya bolehlah pakai dengan T-Shirt kan? Pin tudung pun dah kena pegi beli. Ye lah, setakat sekarang, saye cuma ada 3 je pin kecik hoke! Saye belit-belit je tudung nie, pastu pin. Senang sket. Hehehe 

Satu je yang saye harapkan, semoga hati saye tidak berbalik lagi. Itu yang paling saye takut. Malu kot kalau tetiba jadik macam dulu balik. Jadi sebagai permulaan, setiap pagi tanya Suami, saye cantik ke tak? Hahaha lantak la, janji jawapan setiap hari wajib la CANTIK, dan saye akan teruslah berhijab!

Tak sabar nak tunggu hujung bulan sebab saye nak pegi borong inner awning semua warna saye nak beli kat Tesco Puchong. Kat situ ada satu stall jual tudung dan selendang. Memang best la. Hari tu cuba beli 2 inner dan sehelai selendang. Rupanya inner awning tu memang sangat la best. Jadi kena pegi lagi untuk menambahkan koleksi.

Panjang sungguh entri kali nie yer. Saye tak pandai nak keluarkan hadis ke, hujah-hujah ke. Apa yang saye tulis hanya pengalaman peribadi saye dan pendapat saye sahaja. Semoga hati saye terus tetap. Semoga dengan perubahan ini, saye akan menerima satu berita baik. 

Gambar? Tak sempat ambil gambar proper. Tapi ini pun ok la kan? Cam whore la plak!



Pipi sangat G.E.B.U

Nota Kaki: Lambatnya nak tunggu minggu depan! B, syg tak sabar! 

20 comments:

Yanie said...

comel lah Reen. Suka tengok! Yanie pun macam nak cuba berhijab juga. Tapi Yanie takut Yanie tak kan kekal. Sebab dulu pernah cuba2 tak kekal pon. Tapi skrg hati mcm dah terbuka balik :)

Reen Tart Nenas said...

Yanie, just do it when you ready k. Serius, even now pun i still half-half juga, tapi kena kuatkan semangat. Yg penting, husband kena support.

ElyaElmo said...

reen!! maniss nyee kamu...alhamdulillah...
moga sama2 dipermudahkan ke arah kebaikkan... :)

p/s salam aidilfitri reen!

FatinNadiah said...

congratz reen.
fatin pon sama. start bulan puasa hari tu.
husband gak yang asik bising2 soh pakai. mule2 cam rimas dgr die bebel2 soh pakai tudung.
hati tak berapa nak ikhlas la kan.
lepas da pakai tu, semgu dua cam seronok pulak.
pastu beli selendang banyak2 buat koleksi, baju sopan2.
and now, dgn rela hati. alhamdulillah.
Congratz to both of us! :)

miszatie said...

prempuan tetap nampak menawan ble berttutup kan..:)..
istiqamah ye..:)

nida-razak said...

reen..alhamdulillah...semoga ditetapkan iman untuk terus berhijab..=)

eyanne said...

ALhamdulillah Reen dh mula berhijab..cantik je :)

Xora said...

motif ko dedicate perenggan pertama utk mengeji aku n laling??!!!!!

p.s slap 80 kali kat ko pasal tiba2 jadi cam whore.. ko jgn smp aku jadi cam whore...

daripada
mantan cam whore

senorita25 said...

First time commenting here :) Alhamdulillah, I'm so happy for you!! Berdoa byk2 semoga Allah tetapkan hati and u r lucky sebab Allah xbg hidayah pd semua org :) Believe me, everything would be great for you :)Too cute!

CikPuan Fara said...

tahniah reen! sangat comel reen pakai tudung tau :)

fara dulu pun mcm reen.. free hair. baju pun ketat2, jarang n singkat penuh almari.. rambut kaler2.. bila fara berubah pakai tudung, ofcos husband, mak, MIL paling gembira.. dan mula2 BUKAN MUDAH nak kuatkan iman menten pakai tudung.. (dgn trend fesyen sekarang) tapi fara selalu ingatkan diri.. Allah swt tarik nyawa anytime. takut tak sempat bertaubat.. dosa yang ada pun dah cukup byk huhuhu :( dan alhamdulillah, bila dah pakai tudung.. secara autamatik lebih rajin byk Al-Quran dan baca byk buku/website islamik. kdg2 bila tgk pix dulu2 rasa malu pulak huhuhu..

bukan semua org dpt hidayah camni reen.. and we're so lucky that Allah swt had choosen us :)

Waniey said...

alhamdullilah reen..tumpang bangga ;)

Ms and Mr Red Ribbon said...

hi, reen... saya pon baru berhijab... dari dulu nak berhijab selalu takut sebab fikirkan apa orang cakap. tapi saya betul2 nak tutup telinga ngan comment2 orang, be it orang cakap saya tak sesuai cakap ke, saya tak cukup islam ke. everybody must face many steps to get ridha allah, mungkin saya xterus jadi alim 100%. dengan berhijab skrg nie, i keep improving dalam beribadah, berkomunikasi dengan orang lain, etc...

good luck, reen :)

sk said...

alhamdulillah... congrats reen.. cantikkkk.. :)

Reen Tart Nenas said...

salam semua: thanks a lot! perubahan ke arah kebaikan sgtlah susah. semoga hati tidak terpalit. Insyallah.

etty said...

alhamdulillah dan tahniah reen!!

dulu kita pun sama. bf [dulu, skrg suami] paksa sampai clash clash pasal tudung je tau. sekali pakai tudung, datang dengan sendiri wahyu tu. cecey wahyu katanya. semua terkejut.

kita pun sama mcm reen, tak ikhlas pada mulanya. tp lama lama, datang dengan sendiri perasaan ikhlas tu. seronok sebab bila jalan jalan, orang tak pandang kita dengan pandangan bernafsu. dulu kt office selalu budak office macam nk buat serangan seksual. takut je tau even kita pakai baju kurung. well dah seksi kan, pakai baju apa pun seksi. hahahahha...

dan hari first bertudung, terus masuk forum iluvislam. alhamdulillah, kawan kawan forum sana byk bg nasihat. kalau reen rajin, pergilah cari thread forum iluvislam.com tu. byk inspirasi dari kawan kawan sana yg minta kita sabar dengan dugaan sekeliling, beristiqamah. yg penting sabar dnegan org orang yg memperkecilkan usaha kita nk jadi muslimah yg berjaya dan dihormati.

psal tutup aurat sepenuhnya, kita masih boleh buat secara step by step. biar dengan rela....baju baju seksi tu, boleh pakai depan suami kan...

panjang comment....

bye reen...take care...

gurlarroche said...

dah laa mengeji aku dgn kejinye...cesss...

x pe, pipi ko sama cam aku...lalalalala... ;p

hana yoriee said...

alolo..tomeinye dia..

Tahniah dan alhamdulillah buat Reen atas penghijrahan reen..=)

lady naza said...

dah lame tak online ni..dah ade wajah baruu la..waahh..adik manniss gituu..haha..wehh nk raya umah korangg

nYomeL said...

comel! congrats reen! :)

MiYOKO SuKi said...

Alhamdulillah...

u look cntik sgt2 bile berhijab nii...

Alhamdulilah... :)

best pakai tudung nii...org akan respect kite...

Artikel lain yang best:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...