Nuffnang

Thursday, October 27, 2011

Dapur Reen: Macaroni Baked Cheese

As salam dan Hi

Kali ni saya nak bercerita tentang resipi yang memang dah lama teringin nak buat dan MAKAN. Jadi akhirnya, 2 minggu lepas saye berjaya buat jugak. Baru ku tahu yang Cheddar Cheesee amatlah mahal. Iye, untuk beberapa keping dan berharga RM10 adalah mahal bagi saye hoke. cheese je kot. Tu belum kira saye guna cheese parmesan la, mozzarella la dan macam-macam cheese lagi la.  Mula-mula ingat susah la nak buat macaroni cheese nie. iye lah sebab nak kena bakor bagai kan. lagipun saye jarang guna oven kat rumah tu pasal die amat kecik. Hehehe kalau nak buat cupcakes pun, adoiii jenuh nak habiskan satu bekas hoke. 

Eih eih lupa nak cerita buat resipi apa. Hah, saye amatlah mengidam kalah orang pregnant nak makan MACARONI BAKED CHEESE. Saye kira agak menjadi la macaroni baked cheese nie sebab takde la teruk sangat kot rasa die. jadi saye amik resepi dari blog masakan my feveret (sebut macam Usop Wilcha, cepat!!!) – Kak Azlita Masam Manis. Saye suka la blog akak nie sebab amat tertarik dengan cara presentation makanan-makanan. Pandai amik gambar jugak akak nie. Semua pun Nampak sedap walaupun hanya dalam gambar. Hehehe Entah kenapa, bila tengok je blog akak nie, rasa rindu plak kat masakan Mama saye. Hehehe 


Ini Macaroni Baked Cheese versi Kak Azlita




Versi saye??? Amat buruk hoke rupanyer. Tapi sedap (ececececcee) Tapi saye memang tak pandai amik gambo. Jadi kite salahkan camera cap ayam itu hoke? 

tak cantik hoke, pasal saye kedekut nak guna telur ayam tu banyak2. 


Untuk Resipi, moleklah kiranya korang klik terus di sini Resipi Makaroni Bakar Azlita

Memang lengkap la cara nya. Cuma macam saye untuk buat kastard tu, saye menipu sket. Ikut resipi, kena guna telur ayam 5 biji. Tapi pasal saye kedekut sebab rasa cam stress pasal beli keju cheddar tu mahal, jadi saye guna 2 biji je. Hahaha. Hasilnya??? Macaroni saye tak cukup mampan la, sebab kekurangan kastard disebabkan kekurangan telur! So, jangan jadi kedekut macam saye. Korang ikut je la resipi tu k. Owh, ini rupa kastard saye sebelum dituangkan atas macaroni yang dah siap digoreng dan dimampatkan. 




Owh, saye tak bakar macaroni tu dalam loyang, sebab saye takde loyang itu! Jadi saye letak je dalam periuk Vision saye (wah, bangga hoke pasal dah boleh beli pakai duit sendirik, walaupun mahal hoke!). 

Iye, memang tak lawo.

Tetiba je rasa macam nak delete je entri nie sebab gambo makanan amatlah tidak menarik. Ok Ok, ini percubaan pertama. Percubaan kedua, haruslah lebih baik kan? 


Owh ya, untuk blog masakan, selain daripada MyResipi (nie website feveret Xora!), saye suka Mat Gebu & Kak Azlita Masam Manis. Hah, sape kata masak tu susah. Senang je. Klik je terus keluar menu. Pastu masak laaaaaaa!

Bye! 


4 comments:

Asfiza said...

akak..lapo lah..hantar rumah cikit..hehe ;))

eyanne said...

arghh dh la posa ni terliur pulak uhu

anaztasias nora aira said...

cedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa nyum2 :)

oshinz said...

terliur... nak sikit boleh?!!!

Artikel lain yang best:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...