Nuffnang

Tuesday, October 26, 2010

Pomander Ball

Hye...

Ingat entri ini. Saye semangat nak DIY Pomander Ball. Owh ya, Pomander Ball nie saye nak letak kat Pelamin Nikah saye. Kan saye DIY je pelamin nikah tu. Sumber inspirasi ialah Pelamin dari Zaifie Zainal. Tapi, Pelamin Nikah ReenTartNenas, takde la hebat macam Zaifie tu. Nanti ada plak minah kepoh yang kata pelamin ko tidak la se-GAH cam ko tulis dalam belog. Hehehe mereng!

sumber: Zaifie Zainal
 Saye pegi Sin Yin di Semua House. Memang jumpe la polistren pomander ball tu. Contoh macam di post Tun-T3ja.

sumber: Tun-T3ja
Saye jumpa la bunga yang kecil-kecil tu, memang lawa dan sangat teruja dengan warnanya. 1 peket (72 kuntum) = RM9.90. Kalau yang besar sket dalam RM10++. Oleh kerana saye tak tahu berapa banyak kuntum yang diperlukan (saye ingatkan 2 peket (144 kuntum) dah cukup untuk menutupi polistren yang kecil tu, rupanya tidak. Pekerja di situ kata, saye perlukan sekurang-kurangnya 5 peket bunga tu. Kalau ambil polistren ball yang saiz medium, saye perlukan hampir 10 peket. So saye terus tak jadi ambil.

Sebab bila buat kira-kira, amatlah tidak berbaloi dan untuk saye yang tak berduit ni, saye rasa mahal kos nya. Tetapi, kalau nak pakai bunga yang besar2, yang biasa jual 10 kuntum RM 7 / 10 tu, mungkin la berbaloi untuk DIY. Tapi, sebab saye nak tak mahir DIY, jadi saye tak berani nak beli bunga-bunga secara pukal. Atau sebenarnyer ada lagi bunga lain, tapi mungkin sebab saye tak tau cari :( Kecewa juga sebab datang jauh-jauh, alih-alih tak jadi beli. Terus terpk beli aje la yang dah siap. Kebetulan pula warna yang dijual di Sin Yin agak limited (stok cepat habis). Yang dia gantung-gantung kat cermin kedai plak, tak dijual. Jadi saye ternampak pomander ball yang dari kain satin (bunga ros), terus setuju untuk beli. Yang Medium Size RM31 (ada 5% diskaun) dan 2 Small Size RM14.90 (ada 5% diskaun).

Cukup la 3 rasanya untuk setakat ini. Saye macam mau lagi pomander tu, tapi tengok la, gigih mengugel kot-kot la ada B2B yang nak sewakan :)

sumber: Bee-Rulife

sumber: Brideontheway

sumber: Google

p/s: malas nak amik gambar pomander saye. Nanti la ... 

17 comments:

gurlarroche said...

selesai majlis iza, kita pulun utk wedding ko lak k...jgn riso,sama2 laa tlg mana2 yg ptt ;)

cheers!

CikSyafa said...

yeay ada geng wat pomander balls ^__^ nanti reveal ya.xsabar nak tgk

anaztasias einz said...

suka tgk pomander ball yang taruk bling2.. masa member tunang haritu dia pacak dekat kayu then letak kiri kanan pelamin =) a lots of idea leh jumpa kan.

Xora said...

ko ngelat yaaa *slap!

Nadia said...

hai..sori off topic..sila amik award ok dear..thanks...
http://nadeeyayoe-journey.blogspot.com/2010/10/gue-dpt-award.html

Reen Tart Nenas said...

larroche: yeayyy! aku mau paksa korang deco pomander ball kat aku.

cik syafa: xtau mau buat ke tak :( tak pandai pilih bunga...

nora: tu la kan... geram hoke tgk bulat2 tu... kalo fresh flower, lagi best kan :)

xora: hahaha padan muka ko!

nadia: hah? dpt award? hehehe best2 :D

Queen4ADay said...

love pomander balls too...xtau pon bole DIY..if tau dh wat T_T..

Reen Tart Nenas said...

Queen: comel je pomander ball tu :) blh DIY, tapi letak kat bedroom la :) eih, comey ape jadikan deco dlm umah...

mysarah said...

eh i punya pomander ball bila nak buat ni! haishhhh....

Reen Tart Nenas said...

kan mysarah? cecepat buat! buat extra tau. pastu jual kat saye :p

mummy adam said...

kembar, pi tgk blog aku, crk nama azie (i dreamt of a white wedding).. die kawan aku. die ada rent out pomander balls.. try ur luck!

Reen Tart Nenas said...

thx kembar! luv u!

luvira said...

reen...mahal kan bunga kecik2 tuh..disebabkan mahal..so bunga yang tak cukup tuh, ira DIY je sendiri bunga tuh gune paper ribbon..nanti ada masa ira post kat blog eh, macam ne nak DIY bunga untuk pomander ball tuh..

luvira said...

owhh..ira pun nak DIY pelamin macam dalam gambar tuh..harap2 menjadi lar..sebab tuh gigih membuat pomander ball...hehehe

Reen Tart Nenas said...

tu la ira, niat nak DIY tu makin semangat after tgk post ira. tp nyer tu la, mahal la, cam xberbaloi plak kalo pakai bunga tu. tapi kalau pakai paper ribbon tu rasanyer worth la... tu la, nie tgh pk berapa byk pomander yg perlu utk pelamin, sbb 3 cam tak cukup :(

Mrs.aisheiteru said...

Hi awk just nak share info pomander sy. http://brideinmaking.blogspot.com/search/label/Pomander%20Ball

Reen Tart Nenas said...

okeh... maceh :)

Artikel lain yang best:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...