Nuffnang

Saturday, March 5, 2011

Jenis-jenis Album Pilihan Pengantin

Salam dan Hye...

Saye pasti ramai B2B atau Mantan B2B yang makin expert dengan jenis-jenis album yang digunakan oleh OP Hebat. Lebih baik sekiranya sebelum korang berjumpa dengan OP atau fikir apa yang perlu ditanya/email kepada OP, korang google dulu apa jenis album yang ada di pasaran. Bukan apa, nanti OP explain kat korang, saye pakai album jenis gini, OP tu pakai jenis gitu, hah, korang pun boleh konfius. Hihihi 

1. Photo-Book 
Ni material macam kertas majalah kot. Tapi jenis yang high quality la. Ramai juga OP yang gunakan jenis ini. Ringan je album, senang mau dibawa ke mana-mana. Macam kite nyer thesis masa belajar dulu, betul tak?







Korang juga boleh print kat sini kalau nak album photobook. 


2. Sticky Album 
Yang ini paling murah la. Album kahwin dulu-dulu pun memang pakai sticky album je. Cuci je gambar, terus tepek pada sticky album nie. Kekurangannya, gambar akan melekat pada plastik album. 
Saye guna sticky album untuk album bertunang saye. Hehehe no bajet maaa :) 
Sticky Album dengan Cover Gambar
Sumber: Tokei Barang

Sumber: Thecanvasphotowork



3. Custom Album
Gambar-gambar terus diprintkan ke atas board yang keras. Jadi ia adalah seperti storyboard la. Yang nie saye pasti ramai B2B yang gunakan. Selalunya, yang membezakan adalah cover album tersebut. Ada yang guna board keras tu aje, ada yang balut dengan kulit la, kaca la. Ikut kretiviti OP tersebut.


Sumber: Thecanvasphotowork



Lagi satu, ada 2 jenis kulit board untuk Custom Album nie (Acaii, sila betulkan kalau silap).

a) Glossy Paper - gambar die licin sket. Warna lebih terang. 
b) Matt Paper - sama je macam glossy, tapi permukaan nya tak licin. - Untuk album saye, semua ambil jenis Matt Paper. Hehehe 

Rasanya ramai B2B atau Mantan B2B yang ambil Custom Album. Tapi beratnyer, mak eihhh, boleh buat penyedal pintu hoke! 




5 comments:

anaztasias nora aira said...

betul custom berat.. masa nora tunang haritu ambik custom sbb masa tu tak tahu custom tu mcm mana :(( dah skrg berat nak usung sana sini..

Cikgu Shida said...

btol2..psl OP mmg susah nak decide..n bnyk kali kena pk nak album mne..huhu

anymay,sy da link blog reen..

http://tahunkamibersama.blogspot.com

choclairissa @ intan said...

hehehe patutla i mcm kenal je photobook tu..rupenye dr photographer i~hehe xsabar nak tunggu gambar siap~~

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

album yang last tu quite mahal. T.T meleleh hingus. adoi!

Lyna Shaari said...

hye..terjmp belog yg sgt menarik..;) blogwalking from me : lyna shaari:

Artikel lain yang best:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...