Nuffnang

Thursday, June 2, 2011

Jujur yang memakan diri


Seperti biasa, baca blog Lynda, dan sangat tersentuh dengan entri beliau kali ini. Terus saya google. Rupanya, ramai lagi yang melahirkan rasa kesal terhadap insan muda ini. Terlalu ramai saye kira. Kurang pasti apa tujuan insan muda ini. Terlalu jujur, kadang-kadang boleh memakan diri sendiri. Tak dapat saye bayangkan andai 10 atau 20 tahun lagi beliau telah meningkat dewasa, dan membaca post yang beliau sendiri lakukan semasa berusia 14 tahun. 

Fikir-fikirkanlah. Ibu bapa tidak perlu disalahkan 100% dalam hal ini. Beliau dah besar, pada saya, zaman sekarang, berumur 14 tahun, bukanlah budak-budak lagi. Sudah boleh fikir mana yang baik, mana yang buruk. 

Renung-renungkan. 



Nota Kaki: Semalam, 1 June 2011, genap usia Arwah Babah saya 54 tahun. Tak sempat kami sekeluarga buat jamuan besar untuknya. Semoga Babah tenang dan aman di sana. Reen rindu Babah :( 




9 comments:

CikPuan Fara said...

betul tu reen. Mungkin jugak dia nak nampak hebat dikalangan kwn2 dia dgn pengakuan sedemikian. Kasihan bila fikirkan mak ayah dia.. Manalah nak letak muka kalau tau anak mengaku hilang dara di internet :(

CikPuan Fara said...

& salam takziah atas pemergian babah awk. Walaupun dah 3bulan, msti rs dia baru sahaja pergi kan.. Semoga arwah ditempatkan dikalangan mereka yang soleh. amin..

Reen Tart Nenas said...

cikpuanfara: thx. tp tu la. xfaham ngan budak camtu.

mrs chenta said...

pelik kan budak zaman sekarang. berani xbertempat. sedih pula kita yang tengok.


salam takziah buat abah.. sama-sama kita sedekah alfatihah ya kak =)

love*

Xora said...

masa aku umur 14 tahun, aku tgh belajar

X=2Y. Jika Y adalah 5, berapakah nilai X?

sambil sumpah seranah kerajaan malaysia kerana menyukarkan perjalanan pelajaranku :P

Ok, soalan kat atas tu takde la susah sgt, tapi tu antara contoh nye la..

LisaLisut said...

u tau..siap ada FB page utk minah ni..search je nama adinda evans mcm2 kuar kt FB.haish..sick..

Reen Tart Nenas said...

mrs chenta: mmg pun. sgt berani. dah la publish muka. haishhh.

thx dear *hugs!

xora: ape ko ckp nie tipah! aku form 2, slalu takut belajar kat dlm kelas bile dgr bunyi kapal terbang/jet, pasal masa tu zaman reformasi. cam mesia nak kena bom je.

lisa: ye ker? serius, kesian kat mak pak die.

hazlynda kushairi said...

betul tu reen. kadang kala rasa kasihan pada generasi muda kita kan? kita dulu ada la jugak zaman jahiliah tapi tidak ke tahap begitu dan buat pengakuan. apa perasaan keluarga dan ibu bapa die kan?

aTy _faRed~ said...

kesian kat budak tu..bukan ape... aib sendiri dibuka dan dijaja ngan senang hati tanpa rase malu..malah begitu bangga.. moga die cepat sedar dan membetulkan diri...atau seseorang dapat membantu...[sangat takut]

Artikel lain yang best:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...